Informare și semnalizare

Fundația Dacica oferă publicului pasionat de istorie o varietate de surse de informare cu privire la patrimoniul de epocă dacică. Editura Dacica, înființată în anul 2006 cu scopul de a acoperi un domeniu mai slab reprezentat în peisajul editorial, acela al publicațiilor dedicate epocii dacice, publică lucrări grupate pe colecții dedicate istoriei, arheologiei și lingvisticii și includ atât reeditări ale unor cărți importante, cât și contribuții recente. În plus, sunt disponibile reproduceri după hărți și gravuri vechi, precum și după obiecte antice legate de istoria dacilor.

Fundația Dacica găzduiește o serie de webinare de popularizare având ca invitați arheologi dar și specialiști din domenii conexe de cercetare, care sunt transmise în direct pe platforma Zoom și difuzate apoi pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook a fundației. La finalul conferințelor participanții pot interacționa cu invitații, pot face observații și pune întrebări.

Cetatea dacică Piatra Roșie, aflată în imediata vecinătate a fundației, nu dispune de nici un fel de mijloace de informare destinate celor care doresc să o descopere, de aceea Fundația Dacica a creat un site dedicat acestei cetăți și o pagină de Facebook pe care sunt publicate știri și informații despre cetate. Alte surse de informații legate de istoria cetăților dacice sunt Blogul Dacica și blogul Aurorei Pețan, președinta fundației.

Pentru a facilita accesul către cetatea Piatra Roșie, Fundația Dacica a amplasat un panou de mari dimensiuni la intrarea în comuna Boșorod, a amenajat o punte peste pârâul Alun și a semnalizat traseul turistic din Valea Alunului până în cetate. La Pensiunea Dacica sunt oferite gratuit flyere cu informații despre cetate pentru a ajuta vizitatorii să se orienteze în sit.

Este în lucru aplicația Călăuza Dacică pentru dispozitivele mobile, cu rolul de ghid de vizitare a celor 6 cetăți dacice înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, care va suplini lipsa informațiilor de la fața locului și va oferi conținut adecvat unor diverse paliere de interes.

Promovarea patrimoniului