Turism cultural

O modalitate eficientă de a face accesibile informațiile științifice despre civilizația dacică este îmbinarea activităților recreative cu cele educative. În acest scop, în 2014 a luat ființă Pensiunea Dacica, singura unitate turistică din țară care funcționează pe lângă o instituție de cercetare. Oaspeții pensiunii beneficiază de mini-conferințe și prezentări despre cetățile dacice, proiecții de filme documentare cu tematică istorică și ghidaje la cetăți. Periodic au loc sesiuni de gastronomie antică, cu mâncăruri gătite cu ingrediente și condimente folosite în antichitate de daci, dar și de greci sau romani, iar pentru grupuri de copii se organizează activități practice de arheologie experimentală. Toate evenimentele organizate de Pensiunea Dacica, fie că este vorba despre seria de weekenduri muzicale TreKulture Mix sau de sărbătorile de Crăciun, Revelion sau Paște includ vizite în locuri cu vestigii dacice, prezentări și discuții pe teme istorice.

Promovarea patrimoniului